Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” din cadrul Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic –, după ce a fost notificat de dl. Claudiu Pacearcă în legătură cu descoperirea unei lupe de bijutier în raza localității Jilava, în zona în care au fost asasinați 89 de evrei în ianuarie 1941, în timpul pogromului de la București –, s-a adresat Primăriei din Jilava cu rugămintea de a intra în posesia obiectului găsit în vederea realizării unei investigații istorice. Ieri, 14 decembrie 2020, istoricul Adrian Cioflâncă a ridicat de la Primăria Jilava acest obiect, în numele Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman”.

 

În timpul pogromului de la București, din anul 1941, membri ai Mișcării legionare au sechestrat și torturat sute de evrei în București, iar dintre cei reținuți 89 au fost duși în camionete la marginea localității Jilava și executați. Pe baza documentației de la Institutul de Medicină Legală, s-a atestat faptul că în 22 ianuarie 1941, în pădurea Jilava, a fost ucis bijutierul Wily Neiderman, un tânăr de 20 de ani. Acesta locuia în strada Leon Vodă nr. 2 din București și era fiul Jeanetei și al lui Nathan Neiderman. Mormântul lui Wily Neiderman se află în Cimitirul Evreiesc Giurgiului (fotografiile din cimitir sunt făcute în 2017). Există o probabilitate foarte mare ca lupa să-i fi aparținut acestuia, iar în cazul în care ipoteza se confirmă, obiectul va fi expus în Muzeul Holocaustului pe care Federația Comunităților Evreiești îl administrează în incinta Sinagogii Mari din București. De asemenea, vor fi căutate date despre urmașii familiei și detalii despre împrejurările în care a fost ucis Wily Neiderman.

Până la acest moment, singurele informații cu privire la familia Neiderman au venit din partea dl Ilan Lehr, care a indicat faptul că părinții lui Wily au emigrat în Israel și sunt înmormântați la Ierusalim. Sora lui Wily, Lola (n. 1925), a depus mărturie la Yad Vashem, a murit în 2008 și e înmormântată la Herzliya. Un frate, Avram, a pierit la Vapniarka, iar altă soră, Rebecca, a trăit la Netanya până în 2009.

 

Instituția noastră a colaborat cu Primăria Jilava și în trecut, organizând împreună, în ianuarie 2018, comemorarea masacrului de la Jilava și marcarea memorială a locului în care s-au produs crimele.