Domnul Abraham Ghiltman, președintele filialei Iași a Federației Comunităților Evreiești din România și Cetățean de Onoare al municipiului Iași, s-a stins din viața ieri, 3 noiembrie 2019, la vârsta de 85 de ani.

Născut la data de 4 ianuarie 1934, Abraham Ghiltaman a absolvit Institutul Politehnic Iași, Facultatea Electrotehnica, secția de Electromecanică, pomoția 1958.

Specializat în domeniul energetic, a lucrat la Întreprinderea de Construcții siderurgice Hunedoara între anii 1958 – 1964, unde a condus lucrări de instalații electrice și automatizări de control termotehnic. Între 1964 – 1994 a lucrat la Întreprinderea tricotaje din Moldova- Iași, unde a condus activitatea mecanico-energetică. În această perioadă a contribuit la înființarea unității de la Hârlău.

În decursul activităţii sale, a susţinut organizarea Marşului vieţii, manifestare care comemorează anual victimele Pogromului de la Iaşi. A realizat numeroase demersuri pentru recuperarea indentităţii religioase a evreilor din Iaşi și a fost unul dintre principalii susţinători ai reabilitării Sinagogii Mari, cel mai vechi lăcaş de cult mozaic din România.

Între anii 2008- 2010 a fost Secretar al Comunității Evreilor din Iași; 2010-2011 membru al Consiliului de Conducere al Federației Comunității Evreiești din România, iar din 2010 până în prezent a fost Președintele Comunității Evreilor din Iași.

Înmormântarea domnului Abraham Ghiltman va avea loc mâine, 5 noiembrie, ora 11:00, la Cimitirul Evreiesc din Iași.