27 ianuarie 2016 – Ceremonie de Comemorare a Victimelor Holocaustului la Ministerul Afacerilor Externe

 

Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România a participat la ceremonia de Comemorare a Victimelor Holocaustului, organizată de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE), cu ocazia zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. S-au împlinit 71 ani de la eliberarea lagărului de exterminare Auschwitz-Birkenau de către Armata Sovietică.

În deschiderea manifestării, ministrul afacerilor externe, dl. Lazăr Comănescu, a evoca semnificația zilei de 27 ianuarie și importanța acesteia pentru societatea românească. Au ținut discursuri dr. Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România (FCER), dr. Liviu Beriș, supraviețuitor al lagărelor din Transnistria și președinte al Asociației Evreilor din România Victime ale Holocaustului (AERVH), dr. Ioan Drăgan, directorul Arhivelor Naționale ale României (ANR), Stelian Obiziuc directorul Direcţiei Arhive Diplomatice – MAE și Ana Petrescu, elevă a Complexului Educațional Lauder-Reut.

Evenimentul a fost organizat inclusiv în contextul preluării de către România, la data de 8 martie 2016, a Preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA). Astfel, în cadrul ceremoniei de comemorare, moderată de către ambasadorul Mihnea Constantinescu, a mai vorbit Răzvan Rusu, director general, şef al delegaţiei naţionale a României la IHRA, care a prezentat pe scurt priorităţile preşedinţiei române a IHRA din anul 2016. Tot în acest cadru, ministrul afacerilor externe a subliniat importanța sprijinirii cercetării academice a Holocaustului și a salutat colaborarea eficientă a Ministerului Afacerilor Externe, atât cu Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, cât și cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România “Elie Wiesel”.

La comemorarea din acest an au participat șefii misiunilor diplomatice din statele membre și observatoare la IHRA, reprezentanți ai Federației Comunităților Evreiești din România și ai unor organizații ale societății civile, mass media și elevi de la Colegiul Național Spiru Haret, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, Liceul Teoretic Benjamin Franklin și Complexul Educațional Lauder-Reut.